Publiceringsdatum: 9 november 2023
Xpeng P7
Biltest

Xpeng P7

Tja, om...

Biltest - Talanger från bilindustrin sökte en ny utmaning. De trodde att de kunde göra allt bättre, så de bytte sina jobb på kända tillverkare och startade ett eget bilmärke under kinesiskt ledarskap. Det varumärket heter "XPeng" och syftar till att erbjuda bättre transporter till allmänheten. Bilar är en viktig del, men inte den enda produkt som XPeng erbjuder. De bilar som XPeng erbjuder är naturligtvis eldrivna, eftersom det är där etableringen lämnar de flesta stygnen. Gör XPeng verkligen bättre ifrån sig?

XPeng kommer att starta i Europa med två modeller. Dessa är en mellanstor sedan och en stor SUV. Detta verkar knappast skilja märket från andra nykomlingar. XPeng presenterar sig dock inte som ett "premium"-märke. Istället lever man upp till sin målsättning och riktar sig till en bred målgrupp genom att erbjuda sina modeller till konkurrenskraftiga priser.

Xpeng P7

Det betyder inte att P7 är enkel, eftersom denna sedan är generöst tilltagen och har en elegant linjeföring. Den kinesiska tillverkaren har tittat noga på dagens trendsättare, Tesla, och har därför gjort P7 större än en Model 3 och mindre än en Model S, vilket naturligtvis fyller ett tomrum som konkurrenten lämnat efter sig.

Utrymme

P7 ser inte bara stor ut, den känns också stor. Instrumentpanelen är minimalistisk och lämnar mycket tomrum, vilket bidrar till en känsla av storslagenhet. Framstolarna är stora och helt elektriskt justerbara. Nackstöden är integrerade, men tillräckligt höga för att bidra till säkerheten även för långa förare.

Xpeng P7
Xpeng P7

Bakutrymmet är bra, men absolut inte så bra som det skulle kunna vara för en bil av den här storleken. Detsamma gäller bagageutrymmet. Det är väl tilltaget med 440 liter, vilket knappast är anmärkningsvärt. När P7 introducerades i Kina för ett och ett halvt år sedan hade bilen ett andra förvaringsutrymme under motorhuven. Med de senaste modifieringarna för modellåret 2024 har detta använts för en värmepump för att minska förbrukningen.

Ergonomi

Det finns två skärmar på instrumentpanelen och inga andra knappar eller spakar. Alla funktioner styrs via den centrala displayen, knapparna på ratten och röstkommandon. Inte ens luftventilerna verkar finnas, eftersom de är dolda under instrumentpanelen. En startknapp saknas också. "Turning on Drive" motsvarar att slå på bilen och att kliva ur räcker för att stänga av bilen. Märkligt nog har P7 ingen nyckellös inmatning; låsning och upplåsning kräver gammaldags fjärrkontroll.

Allt annat än minimalistisk är ljus- och ljudshowen vid ombordstigningen. Användarna kan välja mellan olika välkomstscenarier och om så önskas kan ljudet från ljudsystemet ledas till en extern högtalare, så att alla kan njuta av förarens favoritmusik. Högtalare finns också i nackstöden. Dessa används bland annat för att separera navigationssystemets instruktioner från andra ljud. Detta fungerar ganska bra i praktiken, även om det inte är en banbrytande uppfinning.

Xpeng P7

Infotainment

XPeng säger att en av märkets specialiteter är mjukvaruutveckling. För att vara redo för framtiden har P7 ett Snapdragon 8155-chip för infotainment och en nVidia Orin-X för att bearbeta signaler från de många kamerorna runt omkring.

XPeng har utvecklat sitt eget operativsystem, och under en veckas körning gav detta varierande upplevelser. Till exempel reagerar systemet blixtsnabbt ena stunden och så långsamt en stund senare att användaren måste klicka två eller tre gånger för att få ett resultat. Navigationssystemet kraschade också mer än en gång. Dialoger innehöll ibland programkod och/eller var fortfarande på kinesiska. Röstigenkänningen fungerade aldrig i testbilen.

Det mest irriterande är dock att Apple CarPlay och Android Auto inte stöds. XPeng hävdar att detta inte är nödvändigt eftersom populära appar är inbyggda. Autozine håller inte med, eftersom många användare är låsta till ett "ekosystem". Deras telefon innehåller deras kontakter, musik, podcasts etc. Det skulle innebära att all denna data måste synkas med bilen i början av varje körning. Dessutom saknas musikappar för högkvalitativt ljud (Tidal / Qobuz), och därför kommer det högkvalitativa Dynaudio-ljudsystemet knappast till sin rätt. För att titta på det från en helt annan vinkel: XPeng ser Tesla som sin huvudkonkurrent och ett vanligt klagomål på Tesla är bristen på Apple CarPlay / Android Auto. XPeng skulle därför kunna vinna kunder genom att erbjuda just den funktionen!

Xpeng P7

Förarassistenter

XPeng hävdar att P7 kan köra autonomt i Kina på nivå 5. Det innebär att "föraren" anger destinationen och sedan kan sova, spela eller läsa tills destinationen har nåtts. Det skulle inte ens vara nödvändigt att hålla sig vaken för att ingripa i situationer som elektroniken inte kan hantera (självkörning på nivå 4). Eftersom dessa självkörande funktioner ännu inte är tillåtna i Europa begränsar sig P7 till adaptiv farthållare. Detta är dock alldeles för försiktigt och gör att den endast kan användas på praktiskt taget tomma vägar.

Däremot är de olika säkerhetsfunktionerna faktiskt ganska toleranta. XPeng uppfyller EU:s krav från 2024, men tack vare valet av ljud och det spelrum som systemen har har funktionerna upplevts som mindre irriterande än hos andra märken.

Elbil

P7 finns i tre versioner: en vanlig, en sportig och en extra sportig version. För detta test använde vi den enklaste versionen, den så kallade "long range". Den har en verklig räckvidd på 600 km tack vare kombinationen av en anmärkningsvärt ekonomisk elmotor (testförbrukning 14,4 kW/100 km) och ett batteri med stor kapacitet. Samtidigt är prestandan hos denna enklaste P7 utmärkt och den genomsnittliga förbränningsmotorbilen är helt förlorad med bara en lätt tryckning på gaspedalen.

Xpeng P7

I sportläget är P7 inte snabbare, men responsen på gaspådraget är kraftigare, vilket får bilen att verka snabbare. Föraren kan ange hur mycket energi som ska återvinnas när gaspedalen släpps. Även vid maximal hastighetsreduktion och därmed maximal energiåtervinning är det helt enkelt inte möjligt att köra med en pedal. Så synd!

Laddning kan ske med 11 kW vid en offentlig laddstation och upp till 175 kW vid en snabbladdare. Mycket elegant: luckan som ger åtkomst till laddningsporten öppnas och stängs elektriskt.

Köregenskaper

Ekonomiskt, normalt eller sportigt läge påverkar inte styrningen eller chassit. Styrningen är varken tung eller lätt, direkt eller indirekt. P7 har alltid haft en lågmäld, godmodig karaktär. XPeng drar helt enkelt nytta av bilens rejäla storlek (läs: stor spårvidd, lång hjulbas) och låga tyngdpunkt tack vare batterierna i golvet.

Xpeng P7

Slutsats

Vet XPeng hur man tillför värde över befintliga erbjudanden? Ja, men bara med priset. I skrivande stund kan P7 beskrivas som den bästa kopian av en Tesla hittills. Priset är dock lägre.

Samtidigt är det tydligt att XPeng fortfarande har liten erfarenhet av den europeiska marknaden och detta översätts till alla typer av brister i elektroniken. Men: dessa kan alla lösas med uppdateringar, som också implementeras trådlöst. På grund av det låga priset tar köparna dessa olägenheter för givet för tillfället. Om XPeng fixar buggarna erbjuder P7 samma produkt till ett lägre pris. Om XPeng gör sig besväret att undersöka den europeiska marknaden ordentligt och svarar på rätt sätt, kan P7 till och med bli en bättre produkt till ett lägre pris.

plus
  • Modern, rik utrustning
  • Konkurrenskraftigt pris
  • Lång räckvidd, bra prestanda
minus
  • Lågmäld natur
  • Inget stöd för Apple CarPlay / Android Auto
  • Bakutrymmet kunde vara bättre för en bil av denna storlek