Publiceringsdatum: 14 mars 2023
Ford Ranger
Biltest

Ford Ranger

Bara för syns skull?

Biltest - Ibland räcker det inte med en skåpbil. När du inte bara har mycket gods att transportera, utan också måste leverera det i ogästvänlig terräng är det bara en pickup som duger. Med den femte generationen av Ranger presenterar Ford mer än en pickup truck, för i den speciella "Raptor"-versionen är den också en riktig showbil. Erbjuder Ranger Raptor mer än bara tuffa utseenden?

Hur tuff Ford Ranger är beror på vilken utrustning du väljer. Ranger finns till exempel med en eller två sätesrader och med vanlig eller "Raptor"-utstyrsel. Testbilen är en "Double Cab Raptor" med fyra säten och extravagant trim.

Ford Ranger

Med amerikanska mått mätt är Ranger bara en medelstor pickup truck, men i absoluta tal är detta fortfarande en enorm bil. Ranger är för lång för en genomsnittlig parkeringsplats och för hög för många garage. Inte helt överraskande kräver det en blygsam klättring för att komma in i bilen. Där väntar en hytt där allt är stort, grovt och gediget. Både huvud- och benutrymmet fram och bak är bra. Sätesklädseln är lätt att rengöra, men delvis av den anledningen är den hal.

Den trista amerikanska inredningen uppvägs av europeisk utrustning och kontrollsystem. Den nya Ranger har samma utrustning som Fords senaste personbilar. Det innebär ett modernt infotainmentsystem och många aktiva säkerhetsfunktioner. Jämfört med den tidigare Ranger har dessa system förbättrats så att de är mer tillförlitliga och/eller har en längre räckvidd. Till exempel kan upptäckt av döda vinkeln nu ställas in så att den tar hänsyn till en släpvagn. Vid bakåtparkering kan Ranger bromsa för hinder av sig själv, samtidigt som den varnar för korsande trafik. Ljudet från B&O-ljudsystemet är klart och raffinerat.

Ford Ranger
Ford Ranger

Tack vare en ny bakre upphängning är lastboxen större än tidigare och rymmer en europall. Lastboxens tillvalskåpa kan öppnas och stängas elektriskt. Runt omkring har Ranger lampor som gör det möjligt att arbeta i mörker. Uttag (400 watt) finns i lastboxen. Tänk på att dessa har mycket mindre uthållighet än de i Fords elektriska nyttofordon. Vanliga versioner har ett trappsteg bakom hjulbågen för att enkelt kunna klättra in i lastboxen. Raptor har inte dessa på grund av maximal markfrigång.

Offentliga vägar

Ranger kan fås med uppgraderade versioner av befintliga dieselmotorer. Helt ny för Ranger är en 3,0-liters sexcylindrig bensinmotor. Med detta vill Ford tilltala köpare som använder sin pickup för både affärs- och privatbruk. Trots den stora motorkapaciteten och den dubbla turbon är effekten relativt blygsam: 292 hk/491 Nm. Både i staden och på motorvägen lyckas Ranger Raptor därför bara imponera med motorljudet (ljudet från däcken och körvinden är tvärtom mycket blygsamt) och knappast med den faktiska prestandan. Ranger Raptor är aldrig långsam, men jämfört med sitt tuffa utseende och sina vrålande avgaser uteblir de spektakulära prestandorna. Därmed spelar det ingen roll vilket körläge som väljs, för i sportläget är Ranger bara vildare men inte snabbare.

Ford Ranger

Det är bara bränsleförbrukningen som är spektakulär: Ford lovar 14 liter per 100 km och även det kan bara uppnås med en mycket lugn långkörning. Med denna förbrukning följer koldioxidutsläpp på 315 gram per 100 km, vilket innebär att Ranger Raptor släpper ut ännu mer än moderna supersportbilar! Kort sagt: skaffa en diesel.

Ranger är i första hand avsedd som ett terrängfordon, men är också skräddarsydd för den amerikanska smaken. Trots den nya, moderna fjädringen lutar karossen och föraren måste anpassa sin körstil. Också bra att veta: vändcirkeln är enorm och därför kräver Ranger mycket utrymme i stan även av den anledningen. Komforten är utmärkt och tillsammans med det höga sätet ger detta en stor känsla av lugn; det behöver inte alls vara snabbt eller vilt!

Ford Ranger

Offroad

När Ranger byter ut den asfalterade vägen mot terrängen får allt ett helt annat perspektiv. Nu må motoreffekten vara blygsam, men den överdimensionerade motorn ger enorma reserver. Och den dubbla turbon är inte till för att fördubbla kraften, utan för att bygga upp kraften så smidigt som möjligt! I terräng letar föraren alltid efter en balans mellan halka och grepp, och Ranger gör det enkelt.

För att göra terrängkörning ännu enklare kan föraren välja mellan standardprogram för lera, snö, stenar med mera. Från dessa program kopplas växellådan (hög eller låg växel), den främre och/eller bakre difflockningen automatiskt in och halkbekämpningen justeras. Den centrala displayen visar hur datorn justerar mekaniken (för maximal uthållighet här, inga elektroniska substitut!) och föraren har möjlighet att justera detta som han anser lämpligt. Endast däcktrycket måste justeras manuellt av föraren, och detta sänktes till 1,5 bar för detta tillfälle.

Ford Ranger

För det här testet kördes den faktiskt i medelmåttig till tung terräng med djup lera och branta sluttningar. Eftersom allt i Raptor är gjort för terrängkörning, från chassit via mekaniken till däcken, ger Ranger alltid perfekt feedback. Människa, mekanik och dator arbetar nästan perfekt tillsammans i terräng och utnyttjar alla möjligheter på bästa sätt. Även tack vare kameror runtomkring är det inte alltid nödvändigt att ge sig ut för att utforska terrängen och problem (eller smutsiga fötter) undviks.

När terrängen blir mindre krävande kan Baja-läget väljas vid behov. Då kombineras terrängförmåga och snabbhet, medan elektroniken ger stor frihet så att Raptorföraren känner sig som en riktig racerförare!

Ford Ranger

Slutsats

Är den femte generationen av Ford Ranger en modell med fokus på show eller funktionalitet? Det beror mycket på den valda versionen. I en basversion med dieselmotor handlar allt om funktionalitet. Då är det här en terrängduglig pickup som delar med sig av de senaste lyx- och säkerhetsfunktionerna i Fords personbilar. Jämfört med den tidigare Ranger har komforten förbättrats avsevärt delvis av denna anledning. Tack vare en sofistikerad bakre fjädring får nu även en europalett plats i lastboxen.

I Raptor-versionen som körs här är Ranger mer spännande att se på, mer välutrustad och ännu bättre lämpad för tuff terräng. Bensinmotorn är dock för mycket av det goda i detta avseende. Förbrukningen och koldioxidutsläppen är extremt höga och föråldrade. Dessutom ligger Rangers verkliga styrka i dess terrängteknik och diesel räcker också till. Kombinationen av ett skräddarsytt chassi (endast Raptor) och samarbetet mellan mekanik och elektronik ger Ranger sin verkliga styrka.

plus
  • Extremt kapabel i terräng
  • Stor och bekväm på allmänna vägar
minus
  • Släta sätesöverdrag (Raptor)
  • Bensinmotor med extremt hög förbrukning och höga utsläpp