Publiceringsdatum: 17 oktober 2023
Renault Kangoo Jamboree
Evenemag

Renault Kangoo Jamboree

Den coolaste bilen i världen

Evenemag - Vad är den coolaste bilen i världen? Svaret på den frågan brukar vara en ovärderlig limousine, en exotisk cabriolet eller en blixtsnabb coupé? Men i Japan är det för många: Renault Kangoo. Faktum är att Kangoo är så populär i Japan att ägarna till denna kultbil samlas varje år för "Kangoo Jamboree". Autozine var där.

Regn. Efter månader av planering, 14 timmars flygning och 3 timmars körning, anlände Autozine-redaktören i hällande regn till den enorma platsen där "Renault Kangoo Jamboree 2023" kommer att äga rum. Redan tidigt på morgonen anländer deltagarna och det dåliga vädret verkar inte förstöra det roliga. Det finns till och med breda leenden på ansiktena!

Renault Kangoo Jamboree

Regnet är inte ett problem, utan ett utmärkt tillfälle att dra nytta av Kangoos mångsidighet! Ur bilarna kommer tält, skärmtak, mat, dryck och allt som behövs för att göra det till en rolig dag. Och när redaktören slår sig ner under ett mysigt skärmtak berättas historier. Många kör en Toyota, Mazda eller någon annan japansk bil under veckan. Renault Kangoo är sällskapsbilen för speciella tillfällen.

Renault Kangoo Jamboree

Europeisk, enkel och söt

Allt som är europeiskt är per definition exklusivt i Japan. Dessutom:Japan har egentligen bara två typer av familjebilar.Det är de billiga och enkla kei-bilarna eller de dyra och extremt lyxiga sjusitsarna.Något mellanting finns inte och Kangoo fyller den luckan.

Renault Kangoo Jamboree

Ändå är designen det viktigaste.Söt värderas mycket högre än tuff i Japan, vilket är anledningen till att Kangoo är omtyckt.Faktum är att de två första generationerna är de mest populära av den anledningen.Speciellt för den japanska marknaden finns Kangoo också i trendiga färger.För dem som vill gå längre än så finns det en livlig handel med tillbehör. Helt i linje med Kangoos karaktär handlar det dock inte om chiptuning, stora fälgar, stora avgasrör eller andra "vulgära" saker.En Kangoo får franska flaggor, retro accenter och massor av funktioner för att utnyttja det inre utrymmet ännu bättre.

Renault Kangoo Jamboree

Njut av livet!

Det är i alla fall trenden. Med över 2 000 bilar utspridda på många parkeringsplatser och (sumpiga) fält finns det naturligtvis alltid deltagare som tycker helt annorlunda! Till exempel gav en far och son sin Kangoo en amerikansk karaktär med stängda fälgar, en sänkningssats, en stängd grill och en ljusgul "Malibu Surf"-interiör.

Renault Kangoo Jamboree

Två vänner har klätt sin gula Kangoo i retrostil och utrustat den med skräddarsydda ställningar för sina hundar. På sidan av bilen står det "Vis Tes Passions", eller njut av (det franska) livet!

Renault Kangoo Jamboree

Livlig handel

Med ett evenemang följer naturligtvis erbjudanden om mat, dryck och annat.Och under Jamboreen gäller en tydlig regel: handla bara från en Kangoo! På mellangården säljs alla typer av hushållsartiklar, hemgjorda smycken och naturligtvis biltillbehör från bagageutrymmet.

Renault Kangoo Jamboree

Proffsen går ett steg längre, eftersom det finns en macaronhandel (franska kex) som använder en klistrad Kangoo som körskylt.En bagare har till och med byggt om Kangoo till ett mobilt kök och säljer smörgåsar från bilen.Ägaren förklarar att Kangoo kanske inte har det rymligaste köket, men Renault sticker ut bredvid andra "food trucks" och ökar försäljningen!

"Over alls" är en konstnär som målar byggnader på uppdrag.I flera år har han använt en Kangoo som nyttofordon och vid det här tillfället skapar han en duk på uppdrag av Renault Japan. När graffitikonstnären tillfrågas säger han i hemlighet att han hoppas att hans verk så småningom kommer att hamna i Renault Frankrikes huvudkontor....

Scoop!

Kangoo Jamboree 2023 är också platsen för en riktig premiär. I Japan visar Renault nämligen Kangoo med förlängd hjulbas i personbilsversionen (det kommersiella fordonet med lång hjulbas har funnits ett tag). Chefen för Renaults kommersiella fordon har till och med flugit in speciellt från Frankrike för att avslöja den extra rymliga varianten.

Renault Kangoo Jamboree

Och han lyckas förklara Kangoos framgångssaga i Japan ur ett helt annat perspektiv.Faktum är att Kangoo parallellexporterades redan före den officiella introduktionen i Japan. Renault såg alltså efterfrågan och svarade på den genom att anpassa Kangoo till marknadens behov. Kangoo i Japan har till exempel inte en baklucka som är upphängd uppåt, utan bakdörrar som är upphängda i sidled, precis som nyttofordonet.På grund av det begränsade utrymmet runt bilen i japanska garage är detta ett starkt försäljningsargument.

Renault Kangoo Jamboree

Att Nissan erbjuder i stort sett samma bil under eget namn är något som japanerna helst inte vill veta av, men att det därför finns gott om delar att tillgå uppskattas faktiskt.

För att öka exklusiviteten erbjuds regelbundet specialutgåvor.Även när lila och rosa Kangoo erbjöds i litet antal såldes specialutgåvorna slut inom en halvtimme!Det kommer därför inte som någon överraskning att Kangoo är Renaults bäst säljande modell i Japan.

Renault Kangoo Jamboree

Slutsats

Varför är Renault Kangoo den coolaste bilen i Japan? En kombination av känslor, förnuft och bra marknadsföring. I Japan är familjebilar antingen billiga och små eller dyra och stora. Ekonomisk men rymlig erbjöds inte förrän Kangoo. Dessutom har Renault på ett smart sätt anpassat Kangoo till den japanska marknaden.

Det som gör Kangoo populär är dess europeiska ursprung, jordnära karaktär och älskvärda design.En sportbil eller cabriolet följer standardreglerna för önskvärdhet, men Kangoo, med sin unika kombination av enkelhet och fransk känsla, är mycket mer exklusiv.Därför, i ögonen på ett folk som lever strikt efter samma regler, är Renault Kangoo den coolaste bilen i världen.