Publiceringsdatum: 12 juli 2023
DS 9
Biltest

DS 9

Res med stil

Biltest - Det eleganta franska varumärket DS hämtar inspiration från modevärlden. Detta går så långt att även versionerna förändras med årstiderna. För modellåret 2023 finns DS 9 därför tillgänglig i den speciella "Esprit de Voyage"-versionen. Är det bara en annorlunda look eller erbjuder den förnyade toppmodellen faktiskt fler kvaliteter än tidigare?

En lyxbil ska erbjuda mer än bara en bra transport från A till B. En lyxbil ska passa sin ägare, uppfylla en dröm och göra livet trevligare. Det är precis här som DS gör skillnad!

DS 9

Mot eleganta tyskar, extravaganta italienare och moderna japaner sätter DS fransk charm. Och eftersom detta är DS flaggskeppsmodell, bidrar "9" i allra högsta grad till detta. Den stora sedanen var redan en hyllning till klassiska franska bilar och dess utseende var redan inspirerat av fransk "haute couture" (mode). Från och med modellåret 2023 kommer DS att gå ett steg längre genom att erbjuda en ny kollektion varje år, precis som modehusen. För det här testet kommer det att vara "Esprit de Voyage", som handlar om att resa med stil.

Det som kännetecknar den franska stilen är elegans i kombination med blygsamhet. Trots sin ovanliga dekor är 9:an inte extravagant. Det är först när man tittar på bilen i lugn och ro som de många detaljerna framträder. Över motorhuven, till exempel, löper inte bara en kromlinje, utan vid närmare granskning är den avslutad med ett diamantmönster. Spegelkåporna på testbilen ser svarta ut, men har i själva verket ett fint mönster. Baktill finns blinkers nära taket, precis som på den legendariska Citroën DS.

DS 9
DS 9

Interiör

Interiören fanns tidigare endast i svart eller vinrött, nu tillkommer "Pearl Grey". Denna grå färg har en antydan till brunt och tygerna har motivet av ett klockarmband. På så sätt blir den enkla "grå" färgen exklusiv och inbjudande. Förutom sätena täcker lädret även mittkonsolen, instrumentpanelen och dörrpanelerna. Taklisten kommer i nyansen Pebble Grey Alcantara. Även något så enkelt som golvmattorna har fått extra arbete, eftersom kanterna är avslutade med en så kallad "Zephir"-söm

Med en sådan blandning av färger och material börjar det se ut som en modevisning, vilket är precis vad den franska tillverkaren vill! Den viktigaste "lärdomen" av denna förnyade bekantskap är dock att DS kanske var lite för fransk tidigare, men den nya versionen lyckas charma även den jordnära testföraren.

Oförändrat, men ändå värt att nämna: tack vare sina generösa mått erbjuder DS 9 också ett generöst innerutrymme. Passagerarsätet kan också flyttas extra långt fram med en knapptryckning, så 9 kan också användas som chaufförsbil.

Utrustning

Den som sitter i baksätet kan sedan njuta av en massagefunktion, en särskild klimatanläggning och USB-anslutningar för att ladda mobila enheter under resan.

För föraren erbjuder 9:an alla de lyx- och säkerhetsfunktioner som kan förväntas av en bil i denna prisklass. Men mer än så erbjuder DS verkligen inte. DS satsar inte på teknisk innovation, utan på innovation när det gäller material och utförande. Detta är därför inte en dator på hjul, utan en traditionell bil som endast använder datorer där det är nödvändigt.

Men den viktigaste nyheten för modellår 2023 gäller ändå datorn! Ljud-, kommunikations- och navigationssystemet har genomgått en total översyn. Från och med nu kan föraren bestämma hur skärmarna ska arrangeras genom att placera så kallade "widgets", precis som på hemskärmen i en mobiltelefon. Detta har upplevts som en verklig förbättring, eftersom bilen nu anpassar sig efter användaren och inte tvärtom.

DS 9

Systemet visar dock fortfarande alla typer av animationer som är ganska trevliga första gången, men som så småningom gör att föraren måste vänta på att önskad information ska visas. Den röstaktiverade assistenten "Iris" fungerar måttligt. Systemet är långt ifrån intelligent och kan inte jämföras med den nuvarande generationen av AI-system som finns tillgängliga på internet. Iris fångar bara upp nyckelord och vidtar (förhoppningsvis) rätt åtgärd baserat på dem.

Den största behållningen är fortfarande Focals ljudsystem. Detta franska märke tillverkar förstklassiga hi-fi-system för hemmet, och det gnistrande, klara och musikaliska ljudet återspeglas i denna bil.

Väghållning

(Citroën) DS gjorde sig ett namn i det avlägsna förflutna med komfort och distinkt hantering. Det var baserat på ett komplext system av gasfjäderlampor. Den nya DS bygger på elektronik och mycket mindre på mekanik (ingen luftfjädring, ingen fyrhjulsstyrning). En kamera bakom vindrutan "läser av" vägytan och justerar fjädringen därefter, så att bilen är redo för vad som komma skall.

DS 9

Föraren kan välja mellan normal-, komfort- och sportläge. Endast i komfortläget är kameran aktiv och därför märks det hur bilen reagerar med och utan "Active Scan". Som standard är DS 9 storslagen och ståtlig, men också kommunikativ. Det gör att föraren kan känna vad som händer mellan däcken och asfalten. Om du väljer komfortläget tar du bort de skarpa kanterna från denna kommunikation. Ju sämre vägunderlag, desto större nytta gör Active Scan.

Plug-in hybrid

DS 9 levereras med en plug-in hybriddrivlina som standard. Den levererar antingen 250 eller 360 hk. Den senare versionen har extra kraft tack vare en extra motor på bakhjulen, vilket gör detta till en fyrhjulsdriven bil. För detta test kördes den mest kraftfulla versionen, och trots sin rejäla motorstyrka är 9:an uppenbarligen inte en sportbil. Kraften används för att prestera med stor lätthet och alltid behålla lugn och värdighet. När det krävs en spurt gör bilen verkligen ingen besviken men ger ingen tillfredsställelse.

Vad DS 9 helt klart gillar är "svischande". Med motorn på låga varvtal susar 9:an utan ansträngning genom landskapet i en anständig hastighet. Och då märks det vad allt detta marknadsföringssnack från fransmännen handlar om. DS säger att resor ska vara bekväma och bekymmersfria och tack vare hybriddriften är detta helt uppfyllt.

Slutsats

Från och med modellåret 2023, kommer DS 9 bara att erbjuda ett nytt utseende eller har bilen faktiskt förbättrats? Både och! Ansiktslyftningen börjar med utseendet. Nya versioner, nya färger, nya material och nya dekorationer ser till att denna toppmodell nu har ett ännu starkare utseende. Samtidigt har den franska karaktären bevarats, samtidigt som den tilltalar en bredare målgrupp. "Esprit de Voyage" gör 9:an ännu mer exklusiv eftersom denna version, precis som mode, är säsongsbetonad.

Förutom att DS 9 har ett mer tilltalande yttre erbjuder den också en något modernare utrustning från och med modellåret 2023. En röststyrd assistent gör livet enklare, även om intelligensnivån är låg. Infotainmentsystemet är en av bilens mest använda funktioner, och eftersom dess reglage nu är mer anpassningsbara kommer ägarna att känna sig ännu mer hemma i bilen.

plus
  • Unik karaktär
  • Extremt bekväm
  • Smidig och relativt ekonomisk tack vare hybriddrift
minus
  • Plötsliga, oklara varningar om fara
  • (Ännu) inte tillgänglig som 100% elbil
  • Smarta assistenten Iris är inte särskilt smart