Publiceringsdatum: 19 maj 2015
Daihatsu Copen
Biltest

Daihatsu Copen

Kärlek under semestern

Biltest - Allt började på bilsalongen i Tokyo 2013. Det var där jag såg henne för första gången. Och jag visste genast att hon var den rätta för mig. Smart, elegant, provocerande, sportig och samtidigt väldigt blygsam. Under lång tid verkade denna japanska skönhet ouppnåelig. Men nu gick drömmen i uppfyllelse: i en vecka var vi oskiljaktiga, Daihatsu Copen och jag.

Kärlek är ofta oförklarlig. Det som är oemotståndligt för en person är helt oattraktivt för en annan. Vid ett evenemang som Tokyo Motor Show faller de flesta besökare för de italienska skönheternas fylliga linjer och extravagans. Men för mig är det lite vulgärt. Vad är det för nytta med superkrafter om man inte kan eller bör använda dem någonstans?

Daihatsu Copen

Nej, snarare Daihatsu Copen! Dess linjer är minst lika originella och tack vare sin blygsamhet utstrålar Copen klass. Dessutom har Copen en superkraft som är (något) mer användbar: plåten kan bytas ut på några minuter och utan verktyg ("Dress-formation"). Elegant silver i dag, pulserande rött i morgon och klarsynt gult i övermorgon.

Copen finns som en chic "Robe" och den mer lekfulla "X-Play". Den senare har många stötfångare i plast och mörka paneler för att ge den en tuff karaktär. I själva verket reducerar den Copen till en leksaksbil. Jag föll därför för "Robe": elegant, blygsam och 100 % japansk.

Daihatsu Copen
Daihatsu Copen

Coupé cabriolet

Oavsett version är taket alltid svart. Copen är nämligen en coupé cabriolet med halvautomatisk takdesign. Låset vid vindrutan måste manövreras för hand och sedan räcker det med ett knapptryck för att Copen ska visa sig topless för världen. Om det inte är en ljuvlig frestelse!

Under smekmånaden kördes den huvudsakligen med öppet tak, eftersom Copen som coupé har mycket lite takhöjd. Den genomsnittlige europén sitter bakom ratten med en krokig rygg och/eller puckad nacke och tittar fortfarande främst på vindrutans övre kant (en Suzuki Cappuccino har mer huvudutrymme).

Copen är därför endast avsedd för den japanska marknaden, där dess blygsamma yttre mått och lika blygsamma motor gör den berättigad till skattelättnader ("Kei-car").

När taket är öppet är komforten bättre. Då kan man njuta av både bilen och landskapet fullt ut. På helgerna gillar japanerna att gå ut. Under veckan tjänar man pengar i storstaden och på helgerna njuter man av dem på landsvägarna med superbilar, motorcyklar, klassiker och annat.

Daihatsu Copen

Prestanda

Copen känner sig helt hemma i det här företaget. Under motorhuven finns bara en 658 cc trecylindrig motor, men tack vare ett dubbelt avgasrör med två sportljuddämpare (dessa delar är lika stora som ett snapsglas) låter Copen riktigt spännande.

Men prestandan är allt annat än spännande. Tack vare en turbo och en mellankylare är Copen bra för 64 hk / 92 Nm, men den (valfria) CVT-växellådan är en svårighet. Den kontinuerligt variabla växellådan är dumt långsam att reagera på förarens kommandon och stör festen med ett gnagande ljud under "växling".

Daihatsu Copen

Copen föredrar därför lugn körning. Det är just då som CVT-växeln är mycket behaglig, eftersom varvtalet hålls runt 1 500 varv per minut så mycket som möjligt. Detta gör det möjligt att köra "på vridmomentet" och får Copen att kännas stark och raffinerad. På fritiden kan de två passagerarna sedan njuta av landskapet. Som en extra fördel sjunker förbrukningen dramatiskt. 5 liter per 100 km är lätt att uppnå.

Hantering av vägbanan

Medan européerna gör allt de kan för att gå ner i vikt, ligger en smal kroppsbyggnad i japanernas gener. Copen väger bara 870 kg, vilket är en vikt som en genomsnittlig europeisk coupé cabriolet bara kan drömma om. Den genomsnittliga europeiska cabriolethuven väger redan mer, så att säga! Trots sin låga vikt är Copen mycket robust ("D-Frame"), den vrider sig inte.

Daihatsu Copen

Styrningen är direkt och Copen reagerar ivrigt på alla kommandon. Med stora bilar tar det en bråkdel av en sekund innan den fulla vikten sätter sig i rörelse, men Copen är livlig och lekfull. Hon förför, delar ut retande slag och släpper till slut loss hela vägen.

Slutsats

Under en semester verkar världen vackrare. Vardagens bekymmer är långt borta och allt verkar möjligt. Så en resa till Fjärran Östern för en affär med en japansk skönhet är ingen stor sak. Och förhållandet blev stormigt. Daihatsu Copen förför inte bara med sitt utseende, utan lever också upp till det med en lekfull och utmanande karaktär.

Men... efter en veckas körning visar det sig att Copen också har sina brister. Till exempel är huvudutrymmet extremt begränsat när taket är stängt, prestandan påverkas negativt av den steglösa växellådan och det kreativa konceptet med utbytbara karosseripaneler visar sig orsaka skrammel.

Dessutom har Daihatsu-märket inte importerats till Europa sedan 2013. Så det slutade med en semesterromantik, men de fina minnena kommer alltid att finnas kvar (Ivo Kroone).

plus
  • Livlig hantering
  • Rik standardutrustning
  • Bra cabriolet, fin coupe
minus
  • Dålig byggkvalitet
  • En besvärligt stor vändcirkel
  • Inte lämplig för förare som är längre än 180 cm