Citroen C3 Aircross
Mer rymlig och mer äventyrlig
Nya C3 AirCross är otvetydigt den äventyrliga brodern till den vanliga C3. AirCross följer stilen från C3, kompletterad med detaljer för en tuffare look. Dessutom har C3 AirCross en markfrigång över genomsnittet (20 cm), vilket gör den till en riktig SUV.

Den kantiga designen har fler fördelar än utseende och ett lågt pris (platta/vinklade paneler är lättare att producera än runda/vågiga former). Faktum är att C3 AirCross finns som sjusitsig. För att få plats med en tredje sätesrad är AirCross längre, bredare och högre än C3 i standardutförande. Hjulbasen är längre och en mycket stor bakdörr säkerställer god tillgänglighet till baksätet.
Utrymme
En tredje sätesrad är möjlig, men inte standard. Som standard levereras C3 AirCross som en femsitsig bil och då ger de ökade yttermåtten märkbart mer utrymme i kupén. När man väljer den tredje sätesraden flyttas baksätet fram 6 cm (inte på skenor, så inte justerbart) för välbehövligt benutrymme. Men trots alla justeringar är utrymmet i baksätet bara tillräckligt för korta resor. Vuxna måste fällas upp som på ett lågprisflygplan och endast barn sitter rimligt.
Observera att med den tredje sätesraden i bruk är bagageutrymmet noll (40 liter). Frågan är därför: Hur ofta är det nödvändigt att transportera sju personer utan bagage? I detta avseende är det viktigt att veta att den andra bakre raden endast är tillgänglig i kombination med en bensin- eller hybridmotor. Detta beror på att den tredje sätesraden kräver en "grop" i golvet för de bakre passagerarnas fötter, vilket inte är möjligt i en elbil på grund av batterierna i golvet. Dessutom skulle vikten av två extra passagerare bli för mycket för den bakre fjädringen. Eftersom batterierna är inbyggda i golvet har den eldrivna versionen mindre utrymme för baksätespassagerarnas fötter under framsätena.
Utrustning
Framtill erbjuder C3 AirCross också ett märkbart extra utrymme tack vare den bredare och högre hytten. Instrumentpanelen är utformad på samma sätt som i C3 i standardutförande. Det vill säga, med extremt enkla medel har Citroën kommit fram till ett koncept som är originellt, genomtänkt och ekonomiskt. Den höga sittpositionen i kombination med den lilla ratten påminner till och med om systermärket Peugeots "iCockpit". Endast hårdplasten på instrumentbrädan och dörrpanelerna avslöjar att C3 AirCross är en billig bil.

Till en början verkar knappar och till och med en hastighetsmätare saknas. I själva verket tas funktionerna över av en projektor. Eftersom datan visas precis under vindrutan befinner den sig i förarens synfält och ger effekten av en "head-up display" till en bråkdel av priset.
Trots ett konkurrenskraftigt pris lovar Citroën också maximal komfort. Detta inkluderar sätena, som tack vare en kombination av mjuk och fast stoppning sitter bra och är bekväma på långa sträckor. Dessutom rapporterar Citroën stolt att C3 AirCross är utrustad med många säkerhetssystem, men det glömmer att nämna att de flesta av dem är obligatoriska av Europeiska unionen sedan 2024.
Vägegenskaper
Något som också bidrar till komforten är fjädringen. Detta tack vare så kallade "Progressive Hydraulic Cushions". Fjädringen reagerar på olika sätt på korta och långa ojämnheter, på snabb och lugn körning.

Systemets prestanda är därför mycket beroende av vägytan. Det är aldrig sämre än konventionella dämpare och lyckas ge extra komfort i gynnsamma fall. Speciellt långa, böljande rörelser absorberas effektivt. Mycket plötsliga hinder, som t.ex. farthinder som tas för snabbt, passeras lika hårt som i en konventionell bil. Skillnaden mot den tekniskt närbesläktade Opel Frontera är därför liten.
Hybrid
Citroën satsar inte på separata elbilar och konventionellt drivna bilar, utan förser alla modeller med så många olika motorer som möjligt. Det är därför C3 AirCross finns som bensin-, hybrid- och elbil.

"Hybriden" är i själva verket bara en mild-hybrid. Nivån på assistansen från elmotorn är därför mycket lägre än i en fullhybrid. Hybriden körs därför som en mycket vanlig bil med genomsnittliga prestanda. Automatväxellådan sticker ut i positiv bemärkelse, eftersom den är perfekt anpassad till bensinmotorns karaktär.
Eldriven bil
Jämfört med den eldrivna C3 AirCross känns hybriden som en bil från en tidigare era. Den eldrivna versionen är mer lättkörd, smidigare och tystare. Prestandan är dock dålig och därför är denna elbil inte bara tung, utan känns ännu tyngre. Ändå är energiförbrukningen hög (17 till 18 kWh/100 km).
C3 återvinner energi vid rullning och bromsning, men denna effekt är minimal. Att bromsa med gaspedalen, som är möjligt med många andra elbilar, är därför nästan omöjligt med C3. Under testet valdes därför alltid sportläget i kombination med extra energiåtervinning. Detta beteende kan ses som tamt eller till och med karaktärslöst, medan föraren av hybriden är mer engagerad i körningen. Den eldrivna versionens karaktär kan dock också tolkas mer positivt: den eldrivna C3 AirCross erbjuder maximal bekvämlighet och komfort.

Slutsats
Är nya Citroën C3 AirCross rymlig, modern, bekväm och ändå billig? Det råder ingen tvekan om de två första sakerna. C3 AirCross är rymlig och den tredje sätesraden är ett ovanligt alternativ i det här segmentet (endast på hybrid och det återstående bagageutrymmet med sju säten i bruk är noll). Utrustningen är modern.
Komfort och ett lågt pris verkar vara motsägelsefullt. Det är därför Citroën har sökt en kompromiss. Med enkla medel (sätespolstring, stötdämpare med flera kammare) har Citroën hittat en "om det inte fungerar, gör det inte ont" -lösning. Detta tillvägagångssätt är inte lika effektivt som med dyrare tekniker, men när det fungerar, fungerar det bra.
Priset är högt tack vare genomtänkt ergonomi, smarta besparingar och stordriftsfördelar. Det senare tack vare moderbolaget (Stellantis), som delar samma teknik för flera bilar från flera olika märken. Jämfört med dessa bilar är Citroën, som sig bör, den mest idiosynkratiska.
- Genomtänkt ergonomi
- Mycket konkurrenskraftigt pris
- Kompakt men ändå sju sittplatser
- Elektrisk version med hög energi
- Bagageutrymmet är noll när den tredje sätesraden används
- Tredje sätesraden är inte möjlig i kombination med eldrift